Вашият любимец е наша грижа
02 953 32 99, 0888 615 426

Профилактични грижи за възрастните домашни любимци

Старостта не е болест, въпреки че по време на старостта по-често настъпват заболявания. Един от белезите е, че отслабват телесните функции – тялото вече не е така издръжливо и в резултат по-лесно настъпват заболяванията. Не само възприемчивостта към заболявания е повишена, но и оздравяването трае по-дълго. Както и при човека, така и при животните, има типични за старостта болести, които не могат да бъдат излекувани , но могат да бъдат държани под контрол и да бъде забавено развитието им. Да бъдат максимално добре поносими за вашия остарял домашен любимец болежките на старостта е наша обща задача – на вас като негов стопанин и на нас като негови лекари.

Заболявания и промени при възрастните животни:

Приемът и храносмилането на храната стават по-трудно:

 • влошава се състоянието на захапката, зъбите и на устната кухина като цяло
 • стомахът и червата работят по-бавно
 • черният дроб и бъбреците издържат по-малко на натоварвания

Общата физическа форма се влошава:

 • мускулите стават по-слаби
 • настъпват ставни заболявания
 • натоварването, което може да понесе сърцето намалява
 • може да възникнат хронични дихателни проблеми

Отслабват сетивните функции:

 • обонянието и слуха отслабват ( и двете много важни за кучето )
 • вкуса и зрението също отслабват
 • способността за запомняне намалява

Възрастните животни са възприемчиви за:

 • туморни заболявания
 • хормонално обусловени проблеми

От кога домашните животни са „стари"? Като общо правило важи следното: най-малките породи кучета остаряват както котките ( които са с почти техния размер ). Най-често промените от старостта настъпват при тях около 10-тата им година. След това важи, че колкото по-голяма порода е кучето, толкова по-бързо остарява то. За гигантските породи още от 6-тата година започва прогресивно остаряване.

Предварителният преглед е изключително важен. И тук напълно важи правилото „ Профилактиката е по-добра ( и по-лесна ! ) от лечението". Тъй като много възрастови промени не могат да бъдат излекувани, то те трябва своевременно да бъдат разпознати, за да бъдат облекчени.

Както и за възрастните хора, така и за възрастните животни се препоръчват редовните здравни прегледи. Те трябва да започнат преди животното да е достигнало индивидуалната граница на остаряване.
Освен основния и подробен клиничен преглед от лекаря са нужни и кръвни изследвания, ехографски преглед, електрокардиограма. Само така могат навреме да бъдат разпознати ранните промени и да бъдат взети мерки.

От каква възраст се правят тези прегледи и изследвания ?

При дребните породи от 8 до 10 година
При едрите породи от 5–та година
При котките от 8 до 10 година.
Това са ориентировъчни години – процесът може да бъде индивидуален. Желателно е животното да има профилактичен кръвен профил още от средната си възраст.

Храненето на старото животно

Храносмилателната система отслабва с възрастта и трябва да бъде подкрепена с правилната диета и честота на хранене. Двете най-важни основни правила са: да се храни възможно по-често ( когато е възможно поне 3 пъти дневно ); да се избере висококачествена и лесна за храносмилане храна.

 • да се намали общото количество на храната

Животното на средна възраст с редуцирана активност и движение има нужда от около 1/3 по-малко енергия спрямо младото активно животно. От една страна мускулната маса отслабва, и от друга страна животното се движи по-малко. Поради това наднорменото тегло е един от най-честите проблеми на животните на средна възраст, когато храненето остава непроменено. Но също така с остаряването често някой животни имат нужда и от повече храна поради по-лошото функциониране на храносмилането и оттам по-лошото усвояване на храната – при такъв дисбаланс може да настъпи отслабване под нормата. Такова отслабване обаче може да се дължи и на вътрешно заболяване или на изпитването на болка и винаги трябва да бъде причина да заведете животното на преглед.

 • Ползвайте висококачествена храна

Белтъчините натоварват особено много обмяната на веществата с техните разпадни продукти. Пример за висококачествени и лесно храносмилаеми източници на протеини са яйца, птици и риба. Настъпващата ленивост на дебелите черва, често водеща до запек, се посреща с повече баластни вещества, каквито има в зеленчуците, плодовете и пшеничните кълнове. Това разбира се, не означава че вие трябва да готвите меню от споменатите неща – съвременните готови храни са разработени специално за дадената възраст, взимат под внимание тези неща и ползват точно такива суровини.

 • Минерални вещества и витамини

Минералните вещества се използват ограничено от възрастния организъм. Покачва се обаче нуждата от някой витамини . Съвременните храни ги съдържат в достатъчно количество, за да покрият напълно тази нужда.

 • Специални диети

Когато при прегледа и лабораторните изследвания се установят промени в някой стойности, са нужни специални лечебни диети които лекарят ще назначи.

Заедно с вас чрез навременен преглед и лабораторни изследвания ще можем навреме да открием първите признаци на остаряването и да вземем нужните мерки, за да предотвратим редица заболявания и страдания за възрастния ви домашен любимец. Когато например идвате за редовния годишен преглед и ваксина, и животното ви е вече в средна възраст, е време да се започне с профилактичните прегледи в тази посока. Струва си да отделите време и средства, за да осигурите дълъг и комфортен живот на любимото ви животно.

Записване на час за преглед

Sponsors

NaturesProtection
Copyright © 2023 Ветеринарна Клиника МЕЙ. Created by IVT WebMedia