Вашият любимец е наша грижа
02 953 32 99, 0888 615 426

Домашни любимци, паразити и хора

Кучетата и котките не са просто домашни любимци. Те се третират като част от семейството. И както с всички членове на семейството, е важно да поддържате любимеца си в добро здраве и свободно от паразити. Сравнително често кучетата или котките се инфектират с вътрешни или външни паразити в един или друг момент от живота им. Паразитите могат да засегнат вашият любимец по редица начини, проявявайки се от леко раздразнение до предизвикване на живото застрашаващи състояния, ако не се третират. Някои паразити могат дори да инфектират и пренесат заболявания на вас и семейството ви.

Ветеринарните лекари са тези, които могат да ви помогнат да предотвратите, точно да диагностицирате и безопасно да лекувате паразитните заболявания, които засягат както вашата безопасност, така и тази на вашето семейство.

Какво са зоонозите?

Зоонози или зоонозни заболявания, са тези заболявания, които могат да бъдат пренесени директно или индиректно от животните на хората.

Какво са векторно-предавани трансмисивни инфекции?

Векторно пренасяните заболявания са тези, които се предават от бълхи и кърлежи, освен другите паразити, които засягат кучето и котката. Те могат да засегнат и хората. Кърлежите могат да пренасят голямо разнообразие от „векторно-трансмисивни” заболявания, включително ерлихиоза, Лаймска болест, туларемия и други.

Паразити, които могат да засегнат вашия любимец:

 • Кокцидии
 • Гиардия
 • Крастни кърлежи
 • Кърлежи
 • Кърлежи, причинители на ушна краста
 • Дирофилария
 • Кръгли червеи (Глисти)
 • Токсоплазмоза
 • Бълхи
 • Плоски червеи (Тении)
 • Анкилостоми
 • Трихуриди

Чести въпроси относно домашните любимци и паразитите

 • Бълхите и кърлежите представляват ли проблем за моето семейство?

<pДа. Бълхите и кърлежите може да пренасят директно или косвено няколко потенциални заболявания за хората. Например, рикетсиозни инфекции, които могат да се пренасят директно от кърлежите. Бартонелозата (Болест на одраскването от котка) се предава между котките на бълхите и може да се разпространи и при хората. Също така, бълхите са междинен гостоприемник за плоски червеи, които могат да инфектират и хората и домашните любимци.

 • Какъв вид вътрешни паразити или червеи могат да инфектират кучето или котката ми?

<pИма редица чревни паразити, които засягат кучетата и котките. Общо взето, те включват кръгли червеи (нематоди), анкилостоми, трихуриди и плоски червеи (цестоди), всички от които са бързо размножаващи се. Всъщност, един паразит може да продуцира повече от 100 000 яйца за един ден, които се изхвърлят чрез фекалиите на животното и се разпространяват в средата, в която живее животното. Веднъж попаднали в околната среда, някои от тези яйца могат да останат неактивни и представляват риск за любимеца ви и за хората с години.

 • Дирофиларията представлява ли риск за моя любимец?

Да. Дирофирарията може да е много сериозен проблем и за кучета и за котки, особено във влажни райони, изобилващи от комари, тъй като комарите са вектор и междинен гостоприемник за причинителя. Дирофилариите могат да убият или сериозно да омаломощят домашните любимци, които са инфектирани, като лечението често е трудно и скъпо. Причината е, че паразитите живеят в кръвоносната система, белите дробове и сърцето на засегнатите животни. Ветеринарният ви лекар може да извърши кръвни тестове, които да определят дали вашият любимец страда от това заболяване. Една целогодишна превантивна програма е най-ефикасна да предпази домашните ви любимци от дирофилария.

 • Ако моето куче или котка е засегнато от чревни паразити, могат ли тези паразити да навредят на моето семейство?

Кръглите червеи са най-често срещаните чревни паразити при домашните любимци и най-вероятно предаващите се на хора. Хората може случайно да приемат неактивни паразитни яйца, които са отделени с фекалиите на животните в околната среда. Яйцата се излюпват в червата на хората и незрелите ларви могат да се пренесат до различни тъкани в тялото, включително очите и мозъка, потенциално предизвиквайки тежки инфекции.

За повече въпроси и отговори се консултирайте с ветеринарния си лекар!

Как да намаля риска за моето семейство?

Можете да намалите риска от паразитни инфекции за семейството си като елеминирате паразитите от животните; предотвратявате достъпа до контаминирани зони като пясъчници за игра, зони за разходка на животни; като спазвате добра лична хигиена.

Целогодишна превенция

Паразитите могат да контаминират домашния ви любимец през цялата година. Външните паразити като бълхи и кърлежи, може да са по-малко разпространени през определени сезони на годината, въпреки това те често оцеляват в затворени помещения през зимните месеци, създавайки непрекъснат жизнен цикъл. Други вътрешни паразити, като глистите, може да живеят в домашния ви любимец целогодишно. Поради тази причина е много важно да се консултирате с ветеринарния си лекар за профилактична терапия през цялата година.

Какво мога да направя?

Надеждният контрол на паразитите по домашните любимци намалява риска свързан с предаване на паразитни заболявания по домашните любимци и хората. Следването на няколко прости правила позволява на стопаните по-добре да защитават домашните си любимци и цялото си семейство.

 • Спазвайте добра лична хигиена
 • Използвайте целогодишно превантивни средства срещу бълхи и кърлежи
 • Давайте на любимците си само термично обработени храни (не сурово месо)
 • Почиствайте фекалиите на домашния си любимец редовно
 • Посещавайте ветеринарния си лекар редовно за профилактичен преглед и изследвания.
 • Прилагайте обезпаразитяващи препарати по начина, който ви е препоръчан от ветеринарния ви лекар.
 • Попитайте ветеринарния си лекар за рисковете от паразитни инфекции и ефективна превантивна програма през цялата година.

Записване на час за преглед

Sponsors

NaturesProtection
Copyright © 2024 Ветеринарна Клиника МЕЙ. Created by IVT WebMedia