Вашият любимец е наша грижа
02 953 32 99, 0888 615 426

Спешна помощ

В клиниката се предлага спешна ветеринарно-медицинска помощ 7 дни в седмицата. При много критични случаи и нужда от хоспитализация клиниката осигуряват адекватно лечение и мониторинг на пациентите.

Като спешно може да се определи всяко състояние на вашия любимец, което изисква незабaвна медицинска помощ. Това е състояние, което се развива бързо и забавянето на лечението му крие рискове от сериозни последствия, в някои случаи дори фатални. Понякога всичко е въпрос на минути и часове!

По долу са изброени някои от състоянията, при които трябва да потърсите незабавна помощ.

 • Силно кръвотечение (артериално) - пациентът губи големи количества кръв, често вследствие на рана на голям кръвоносен съд! Освен първата помощ (превързване с ластична материя над мястото на кървене), която може да окажете потърсете най-близкия ветеринарен лекар за адекватна терапия!
 • Превъртане и разширение на стомаха - състоянието е характерно за едрите породи кучета. Започва обикновено с неуспешни опити за повръщане, изключително бързо влошаване на общото състояние - кучето пада на земята и не може да се изправи, поради развилия се шок. Корема му бързо се издува като достига неестествено големи размери. Положението е повече от сериозно и терапията трябва да е незабавна, в рамките на 2-3 часа!
 • Анафилаксия ( свръхчувствителност от алергичен произход ) - животозастрашаваща алергична реакция! Развива се за минути, признаците често са: безпокойство, внезапна диария, повръщане, шоково състояние - пациентът лежи и не може да се изправи, изпада в кома, гърчове. Причината за това състояние често са жилещи насекоми или прилагането на лекарства (предимно инжективно). Много спешно!
 • Трудно дишане и задух - такива, които не отминават в рамките на няколко минути. Не губете време, потърсете помощ, особено ако езика на любимеца ви има син оттенък (цианоза) и той диша с отворена уста, положението е повече от критично!
 • Травматични състояния от различен произход - най-често котки паднали от високо (много чест проблем), огнестрелни рани, инциденти с автомобили, много други.Обикновено положението е сериoзно и любимеца ви може да е в травматичен шок, така че го доведете в клиниката. Възможни са рани от всякакъв произход. Ранната обработка намалява риска от усложнения, особено проникващи рани в коремната и гръдната кухина, открити фрактури, отворени стави!
 • Невъзможност на вашия любимец да уринира - много често състояние при мъжките котараци, поради така наречения котешки урологичен синдром. Признаците са: Котаракът стои над котешката тоалетна и прави опити за уриниране, възможно е да отделя малко количество кървава урина, спира да се храни, повръща, показва признаци на болка. След 24 часа започва да се развива уремия, която е животозастрашаваща!
 • Тежки неврологични признаци - коматозно състояние или гърчове. При гърчовете има силна двигателна активност- крайниците се движат неконтролируемо, излиза пяна от устата, пациентът не е в съзнание. Продължителност на гърча над 30 мин крие риск от мозъчен отток. При котките различни тежки състояния могат да доведат до мозъчна хипоксия (недостиг на кислород), към което те са много чувствителни. Признаците могат да са неврологични - котката лежи и не може да се изправи, неадекватна е и слабо реагира на външни стимули! Спешно!
 • Отравяния - ако се съмнявате , че любимеца ви е погълнал отрова (в някои случаи големи количества лекарства), доведете го веднага. Най- ефективна е терапията до 1-2 часа след поглъщането.
 • Проблеми с раждането - животното се опитва да роди, но не може. Напъни по-дълги от 30 мин, при които няма излизане на плод, липса на напъни повече от два часа след раждане на плод, ненормални вагинални изтечения - гнойни, кървави, лошо миришещи, лошо общо състояние на майката (слабост) са индикации да потърсите спешна компетентна помощ.
 • Топлинен и слънчев удар - често е резултат от оставяне на домашния любимец в колата при затворени прозорци. В топло време за няколко минути температурата достига 60 градуса! Признаците са неврологични.
 • Многократно повръщане, съчетано с бързо влошаване на общото състояние (признаци на отпадналост, неадекватност). Може да е признак на сериозно заболяване - сепсис, отравяне, развиващ се панкреатит, перитонит и др. Не чакайте до утре!
 • Спешни офталмологични (очни) състояния - не представляват риск за живота, но ненавременната намеса може да има трайни последствия за очите!Травми в областта на окото могат да доведат до перфорация на роговицата, кръвоизливи и др, които изискват незабавна терапия.Ако любимеца ви има диагностицирана глаукома, той може да получи остър пристъп на влошаване. Ако не се вземат спешни мерки за 1-2 часа са възможни необратими кръвоизливи в ретината.

Реагирайте бързо!

Записване на час за преглед

Sponsors

NaturesProtection
Copyright © 2024 Ветеринарна Клиника МЕЙ. Created by IVT WebMedia