Вашият любимец е наша грижа
02 953 32 99, 0888 615 426

Гастроскопия

Това е ендоскопски (неинвазивен) метод за изследване на хранопровода, стомаха,  дванадесетопръстника и част от тънкото черво. Извършва се с мек, огъваем апарат /гастроскоп/ с челна оптика и външен диаметър 8,5 мм.

При  животните  гастроскопията се извършва под обща анестезия, независимо, колко  спокоен е вашият  любимец. Използва се инхалационна анестезия, която е с минимален риск. Пациента задължително трябва да бъде интубиран и поставен да лежи на лявата си страна. Преди процедурата се изисква 12-24 часова гладна  диета.

Времетраенето на изследването варира до 20-30 мин.

Вземат се кръвни изследвания преди процедурата, за да  се установи здравословното състояние на пациента и дали може да бъде подложен на анестезия.

По време на  изследването ветеринарният лекар има възможност да огледа  състоянието на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, колона и  ректума, и да придобие  информация за наличието на възпаление, за язви и неопластични образувания, чужди тела и паразити.

По време на изследването е възможно с малка четка или щипка да се вземе материал от лигавицата за хистологично изследване, микробиологична посявка.

В доста случаи диагностичната ендоскопия преминава в терапевтична процедура като: ендоскопско махане на полипи от хранопровода, стомаха и дуоденума, изваждане на чужди тела от тези области, ендоскопско спиране на остро кървене от същите участъци.

 

Записване на час за преглед

Sponsors

NaturesProtection
Copyright © 2024 Ветеринарна Клиника МЕЙ. Created by IVT WebMedia