0888 615 426 02 953 32 99

Старостта не е болест , въпреки че по време на старостта по-често настъпват заболявания. Един от белезите е, че отслабват телесните функции – тялото вече не е така издръжливо и в резултат по-лесно настъпват заболяванията . Не само възприемчивостта към заболявания е повишена , но и оздравяването трае по-дълго. Както и при човека , така и при животните, има типични за старостта болести , които не могат да бъдат излекувани , но могат да бъдат държани под контрол и да бъде забавено развитието им . Да бъдат максимално добре поносими за вашия остарял домашен любимец болежките на старостта е наша обща задача – на вас като негов стопанин и на нас като негови лекари.

 

 

Заболявания и промени при възрастните животни :

Приемът и храносмилането на храната стават по-трудно :

 • влошава се състоянието на захапката, зъбите и на устната кухина като цяло
 • стомахът и червата работят по-бавно
 • черният дроб и бъбреците издържат по-малко на натоварвания

Общата физическа форма се влошава :

 • мускулите стават по-слаби
 • настъпват ставни заболявания
 • натоварването, което може да понесе сърцето намалява
 • може да възникнат хронични дихателни проблеми

Отслабват сетивните функции:

 • обонянието и слуха отслабват ( и двете много важни за кучето )
 • вкуса и зрението също отслабват
 • способността за запомняне намалява

Възрастните животни са възприемчиви за :

 • туморни заболявания
 • хормонално обусловени проблеми

 

От кога домашните животни са „стари" ? Като общо правило важи следното : най-малките породи кучета остаряват както котките ( които са с почти техния размер ) . Най-често промените от старостта настъпват при тях около 10-тата им година . След това важи, че колкото по-голяма порода е кучето , толкова по-бързо остарява то . За гигантските породи още от 6-тата година започва прогресивно остаряване.

 

Предварителният преглед е изключително важен. И тук напълно важи правилото „ Профилактиката е по-добра ( и по-лесна ! ) от лечението" . Тъй като много възрастови промени не могат да бъдат излекувани , то те трябва своевременно да бъдат разпознати, за да бъдат облекчени.

Както и за възрастните хора , така и за възрастните животни се препоръчват редовните здравни прегледи. Те трябва да започнат преди животното да е достигнало индивидуалната граница на остаряване .
Освен основния и подробен клиничен преглед от лекаря са нужни и кръвни изследвания, ехографски преглед , електрокардиограма. Само така могат навреме да бъдат разпознати ранните промени и да бъдат взети мерки.

 

 

От каква възраст се правят тези прегледи и изследвания ?

При дребните породи от 8 до 10 година
При едрите породи от 5 – тата година
При котките от 8 до 10 година.
Това са ориентировъчни години – процесът може да бъде индивидуален. Желателно е животното да има профилактичен кръвен профил още от средната си възраст.

 

Храненето на старото животно

Храносмилателната система отслабва с възрастта и трябва да бъде подкрепена с правилната диета и честота на хранене. Двете най-важни основни правила са : да се храни възможно по-често ( когато е възможно поне 3 пъти дневно ) ; да се избере висококачествена и лесна за храносмилане храна.

 • да се намали общото количество на храната

Животното на средна възраст с редуцирана активност и движение има нужда от около 1/3 по-малко енергия спрямо младото активно животно. От една страна мускулната маса отслабва , и от друга страна животното се движи по-малко. Поради това наднорменото тегло е един от най-честите проблеми на животните на средна възраст , когато храненето остава непроменено . Но също така с остаряването често някой животни имат нужда и от повече храна поради по-лошото функциониране на храносмилането и оттам по-лошото усвояване на храната – при такъв дисбаланс може да настъпи отслабване под нормата. Такова отслабване обаче може да се дължи и на вътрешно заболяване или на изпитването на болка и винаги трябва да бъде причина да заведете животното на преглед.

 • Ползвайте висококачествена храна

Белтъчините натоварват особено много обмяната на веществата с техните разпадни продукти. Пример за висококачествени и лесно храносмилаеми източници на протеини са яйца, птици и риба. Настъпващата ленивост на дебелите черва , често водеща до запек , се посреща с повече баластни вещества, каквито има в зеленчуците, плодовете и пшеничните кълнове. Това разбира се , не означава че вие трябва да готвите меню от споменатите неща – съвременните готови храни са разработени специално за дадената възраст , взимат под внимание тези неща и ползват точно такива суровини .

 • Минерални вещества и витамини

Минералните вещества се използват ограничено от възрастния организъм. Покачва се обаче нуждата от някой витамини . Съвременните храни ги съдържат в достатъчно количество, за да покрият напълно тази нужда.

 • Специални диети

Когато при прегледа и лабораторните изследвания се установят промени в някой стойности , са нужни специални лечебни диети които лекарят ще назначи.

 

Заедно с вас чрез навременен преглед и лабораторни изследвания ще можем навреме да открием първите признаци на остаряването и да вземем нужните мерки, за да предотвратим редица заболявания и страдания за възрастния ви домашен любимец. Когато например идвате за редовния годишен преглед и ваксина , и животното ви е вече в средна възраст, е време да се започне с профилактичните прегледи в тази посока. Струва си да отделите време и средства , за да осигурите дълъг и комфортен живот на любимото ви животно.